Een ode aan de oudste keuken ter wereld
Matay de Mayee is geboren in Hengelo als kind van één van de eerste in Nederland gevestigde Suryoye (ook wel Assyriërs of Arameeërs genoemd).
Van 's werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo'n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay verzameld in Haniyé, Aramees voor 'eet smakelijk'. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs.
Meer dan 60 recepten, van klassiekers die altijd op tafel staan tot zalig zoete ideeën om mee af te sluiten:
- bekende gerechten als muhammara, platbrood en vermicellirijst
- soepen en stoofschotels, zoals traditionele linzensoep en sperziebonen met lam
- groentegerechten, waaronder gevulde wijnbladeren of paprika's
- recepten met vlees en vis, zoals steak tartare op zijn Suryoyo, gevulde kip, of witvis met saffraan
- nagerechten en ander zoet, zoals rijstpudding, griesmeeltaart met amandel en sinaasappel, specerijkoekjes en baqlawa
Als christelijke minderheid in het Midden-Oosten zijn de Suryoye veelal vervolgd en verjaagd en ze leven inmiddels verspreid over de hele wereld. Ze spreken allemaal nog dialecten van het Aramees, de taal waarvan wordt aangenomen dat Jezus die sprak. En belangrijker: ze koken nog elke dag de gerechten waar alle keukens uit het Midden-Oosten schatplichtig aan zijn. Dit boek is dan ook een ontdekkingstocht naar de oudste, meest authentieke keuken ter wereld. Haniyé!
'Ik ken niemand die met zoveel overgave, toewijding, gevoel van traditie en liefde voor het overdragen van bijna verloren werelden, zo inspirerend over eten praat en schrijft als Matay. Met Haniyé is er niet alleen een tot in detail uitgewerkt, schitterend en op alle fronten uitnodigend kookboek bij gekomen, maar ook een luik geopend voor iedereen die interesse heeft in waar ons eten vandaan komt.' - Ronit Palache
koop Haniyé